GENER

En el primer mes de l’any, l’activitat amb les plantes és mínima. Podar els rosers i prevenir les plagues són les tasques més importants. És bon moment, llavors, per fer plans de futur també amb el jardí per la primavera que: quines plantes comprar, com donar-li un altre aire a aquest racó …

Tasques generals del mes

Les tasques de gener resulten molt similars a les de desembre:

✓ Podar. Si no ho has fet al desembre, no deixis passar gener per executar la poda més important dels rosers de peu (fixa’t en l’apartat de l’agenda Arbres, arbustos i enfiladisses).

✓ Combatre les plagues. Al gener, aprofita per donar una nova aplicació d’oli mineral antiplagues als arbres.

✓ Plantar. Com al desembre, pots plantar encara arbres i arbustos caducifolis, sobretot si és a arrel nua, però sempre que la terra no estigui gelada o xopa. També pots plantar plantes de flor de temporada (fixa’t en l’apartat de l’agenda Plantes de flor i passa’t pel teu centre de jardineria).

✓ Regar. Mantenir humit el terreny evita que es compacti i contraresta l’efecte de les gelades, ja que augmenta la inèrcia tèrmica. Això és especialment important per a les plantes en test. Rega en les hores centrals del dia.

✓ Mullir i encoixinar el terreny. El fred provoca l’enduriment del substrat: múllelo amb l’ajuda d’una aixada o azadilla i mantén encoixinat amb escorça de pi per evitar que es compacti.

✓ Proteccions. Vigila que les fundes, mantes d’hibernació, pantalles tallavents i altres proteccions contra el vent i el fred compleixen bé la seva funció. Ventila els hivernacles, túnels i campanes els dies de sol.

 

Font: verdeesvida.es