DESEMBRE

Va a començar l’hivern i la majoria de les plantes ja han entrat en repòs. No obstant això, l’explosió de color de brucs, ciclàmens i poinsettias compensen el fred ambiental. No cal baixar la guàrdia amb les gelades, el vent i la neu: un descuit pot resultar letal.

Tasques generals del mes

Tot i que la naturalesa descansa i les tasques al jardí, la terrassa i l’hort s’han reduït, sempre hi ha alguna cosa que fer amb les plantes.

✓ Plantar. Segueix sent bona època per plantar arbres i arbustos caducifolis, sobretot si és a arrel nua, però sempre que la terra no estigui gelada o xopa. També pots plantar plantes de flor de temporada (passa’t pel teu centre de jardineria).

✓ Podar. Si es tracta d’arbustos, a l’hivern no s’han de podar a fons, si de cas netejar de branquillons mortes, danyades o malformades. Espera a març per retallar els de floració estival.
· Si es tracta de fruiters o arbres ornamentals que necessiten poda fes-ho ja perquè no perdin saba, excepte si van a donar flor al febrer.
· Retalla les vivaces que ja han conclòs el seu període de floració, com els crisantems i asteres.

✓ Regar. Mantenir humit el terreny evita que es compacti i contraresta l’efecte de les gelades, ja que augmenta la inèrcia tèrmica. Això és especialment important per a les plantes en test. Rega en les hores centrals del dia.

✓ Mullir i encoixinar el terreny. El fred provoca l’enduriment del substrat: múllelo amb l’ajuda d’una aixada i encoixina’l amb escorça de pi per evitar que es compacti.

✓ Proteccions. Vigila que les fundes, mantes d’hibernació, pantalles tallavents i altres proteccions contra el vent i el fred compleixen bé la seva funció. Ventila els hivernacles, túnels i campanes els dies de sol. Veure Tasques generals del mes i Altres tasques de novembre.


Font: verdeesvida.es